VISSZA

Fémkeresők
        építése

    Itt házilag megépíthető, saját tervezésű fémkeresők leírásai találhatóak. A lejjebb felsorolt és szinte kivétel nélkül máig is kapható szakirodalom tartalmazza ezeket, de utána külön letölthető építési leírások is szerepelnek.
    A régebbi DX-1000 építési leírás mellett a 2003-as Rádiótechnika Évkönyvben és a Fémkeresők füzetben megjelent MD-1 és a 2003. januári számban található Silver Star építési leírása is megtalálható itt.
Utóbbiak már komolyabb fémkeresők, megfelelően igényes kivitelben, nagy érzékenységű keresőfejjel mindkét műszer eléri a professzionális szintet. Mindkettő VLF IB-TR rendszerű, a Silver Star GEB áramkört is tartalmaz.
A DX-1000 egy újabb variációja is megjelent a 2003-as Rádiótechnika Évkönyvben panelrajzzal együtt.
    A leírások alapján számos sikeres megépítésre került sor az évek során.
- Az  MD-1 egy viszonylag egyszerűbb, de professzionális fémkereső alapján tervezett, feljavított és amatőrök által is megépíthető készülék. Ez könnyen beszerezhető alkatrészekből épül fel. Ez olyan jól sikerült, hogy egyesek szériában is gyártották.
- A Silver Star 1 és 3 teljesen eredeti műszer és kifejezetten sorozatgyártásra készült, de olyan panellel, hogy házilag is könnyen megépíthető legyen. Ezt szintén többen készítették szériában, sok száz készült belőle, az ötszázat biztosan eléri a darabszáma, de talán az ezret is.

Építőkitek, anyagok
    Pillanatnyilag csak ez a két hozzávaló elérhető.

Silver Star panel (furatfémezett, ónozott NYÁK lemez, a képen a baloldali)

3500 Ft


Panel SS és MD-1

Silver Star és MD-1 20 cm-es kereső fej

30000 Ft

20 cm-es
           fej

 

RT2015

Fémkeresők füzet

  A 20 cm-es átmérőjű keresőfej a lehető legnagyobb érzékenységet biztosítja a műszereknek. Az újabb verzió már olyan különleges, vastag, szinte eltéphetetlen kábellel készül, amilyennel a Cobra fémkereső.
Ez a keresőfej eredetileg a nagy érzékenységű Golden Star fémkeresőkhöz lett kifejlesztve, később a Falcon, a Silver Star és az MD-1 fémkeresők is erre épültek.
A fémkeresőkhöz az 1995-ös RT Évkönyvben és a Fémkeresők füzetben megjelent, házilagosan kivitelezhető "omega" keresőfej is használható, de a fenti keresőfejjel kb. másfélszer nagyobb az érzékelési távolság.

A műszerek elkészítéséhez csak a megfelelő gyakorlattal és elméleti felkészültséggel rendelkezők fogjanak hozzá!

IRODALOM

Fontos a fémkeresők működésének  megértése. Mielőtt hozzálátnánk egy fémkereső megépítéséhez, célszerű előbb a szakirodalmat tanulmányozni. A felsorolt füzet, az évkönyvek, és a lapszámok többnyire jelenleg is megrendelhetőek a Rádióvilág kiadónál!

- Chrenkó Ferenc, Nagymáté Csaba: Mélységi keresők (Rádiótechnika Évkönyve 2015) Fémkeresők működése jelentős elméleti alapokkal a mélységi keresőkre koncentrálva. Mélységi fémkeresők egyszerűtől a komolyabbakig. Pl. a Gemini III. amatőr verziója, Silver Star 5 különleges kézi / mélységi kereső
- Nagymáté Csaba, Chrenkó Ferenc: Fémkeresők (Elektronika Füzetek sorozat, 2005) Számos fémkereső építési leírása elméleti alapokkal. Itt szerepel a DX-1000 egy verziója, Silver Star 1 és az MD-1 is.
- Nagymáté Csaba, Chrenkó Ferenc: Fémkereső-készülékek építése (Rádiótechnika Évkönyve 2003)
Ebben szerepel hat fémkereső építési leírása, köztük az itt ismertetett DX-1000 egy variációja.
- Nagymáté Csaba, Chrenkó Ferenc: Fémkereső-készülékek építése (Rádiótechnika 2003/1. szám)
Ez a fenti befejező része a Silver Star bemutatásával.
- Nagymáté Csaba: Fémkeresők elméletben és gyakorlatban 1-9. (Rádiótechnika 2002. március-december)
Ez a cikksorozat fémkeresők működését ismerteti, a fenti építésekhez szükséges elméleti tudnivalókat tartalmazza.
- Nagymáté Csaba: Fémkeresők (Rádiótechnika Évkönyve 1995) Ebben több fémkereső működési elv és építési leírás van, többek között egy, az MD-1-hez és a Silver Starhoz is használható keresőfej elkészítése leírása is itt található.

Letöltető építési leírások
DX-1000 építési leírása (html.)
MD-1 építési leírása (Winword 6.0), kapcsolási rajza.
Silver Star 1A építési leírása (Winword 6.0), kapcsolási rajza.
Silver Star 1A panel 3 db. PNG formátumú kép csomagolva.
Megjegyzés: a Silver Star 1 panel tervezésénél -ellentétben az MD1-ével- nem a házilagos előállíthatóság volt a cél, úgyhogy ez esetben célszerű lehet áttervezni. Ez esetben a C18 és a C17 töltését őrző ún. guard sávokat feltétlenül meg kell tartani.

fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor