VISSZA

ORION

ORION

Az ORION impulzusindukciós, "keretes" mélykereső műszer a felhasználói igényeknek megfelelően lett kifejlesztve. A fő cél a nálunk legjobban ismert Pulse Star II-höz hasonló, de annál olcsóbb és jobban használható készülék volt. Ennek az ORION messzemenőkig megfelel, sőt a várakozásokon messze túlmutatóan a gyakorlatban még sokszorosann drágább műszereknél is hatékonyabbnak bizonyult.
A nagy tekercsátmérőnek és nagy érzékenységnek köszönhetően az ORION kitűnően használható nagyobb fémtárgyak nagyobb mélységben való felderítésére.
Az Orion mélykereső a hosszas fejlesztőmunkának, valamint az elektronika és számítástechnika fejlődésének köszönhetően a fémkeresők újabb generációjához tartozó, a gyakorlatban igen jól használható készülék. A korszerű MOS-FET technológia és a mikroprocesszor által végzett digitális jelfeldolgozás (DSP: Digital Signal Processing) révén igen nagy stabilitású és érzékenységű műszer jött létre. A tapasztalatok szerint a nagyobb érzékenység ellenére is sokkal stabilabb, mint az analóg készülékek.
Tudásban, szolgáltatásokban, kezelhetőségben is jobb, mint a hasonló hagyományos, analóg megoldások. Az Orion fémkereső működését teljes mértékben a beépített mikroszámítógép irányítja, és a fémtárgyakról kapott válaszjel feldolgozását is a lehető legnagyobb mértékben ez végzi. A mikroszámítógép működteti az ilyen műszereknél szokásos változó hangmagasságú audio és a mutatós vizuális kijelzést is.

Tartozékok:
A műszerhez alapfelszerelésként járnak az 1mx1m-es kereten kívül a használathoz szükséges egyéb tartozékok is, azokat nem kell külön megvásárolni.

Keresőtekercsek:
-1mx1m-es összedugható keret, 4 elemes. Összecsukva 1m hosszú (ld. képek)
-2mx1m-es összedugható keret, 6 elemes (ld. kép). Összecsukva 1m hosszú.
-2mx2m-es összedugható keret, 8 elemes. Összecsukva 1m hosszú.
-2mx2m-es keretre erősíthető kábel (házilag összeállított kerethez)
-40 cm átmérőjű keresőfej (ld kép)
-hengeres szonda

Egyéb tartozékok:
-külső NiMH akkumulátortelep (2700mAh, 12V)
-akkutöltő hálózati tápegység, 230V-50Hz
-szivargyújtó csatlakozó gépkocsiban való akkutöltéshez
-belső NiMH akkumulátorok (10 db. 2700 mAh cserélhető cella)
-párnázott hordtáska (kameratáska)
-fém bőrönd
-hevederek és csatok a keresőkeretekhez

Alapfelszerelés:
műszer belső akkumulátorokkal, 1mx1m-es keret + hevederek és csatok, akkutöltő hálózati tápegység, szivargyújtó csatlakozó, hordtáska, használati útmutató, fém bőrönd
Keresőtekercsek
A keresés mélysége és gyorsasága függ a használt tekercs méretétől. Nagyobb tekercs használata nagyobb elérhető mélységet jelent, és egyben nagyobb sebességet is, mert szélesebb sávban keres. A nagyobb tekercs előnye még, hogy méretéből adódóan hajlamosabb elhagyni a nem kívánatos kisebb tárgyakat.
A mélykeresőkre jellemző, hogy a talajtól sokkal távolabb kell tartani a keresőtekercset, mint a kézi műszerek esetében, a talaj vastartalma, ill. a felszín közelében rejtőzködő kisebb fémtárgyak miatt. Az érzékelési mélység emiatti csökkenése is kevésbé jellenző nagyobb tekercs esetén.
Viszont minél nagyobb a tekercs, annál nehezebb boldogulni vele fák között, vagy más nehéz terepen.
Ezért a keresőtekercset a keresési célhoz és terephez kell kiválasztani. Közepes méretű, a legtöbb terepen jól használható az alapfelszerelésben lévő 1mx1m-es tekercs. De sima talajon jobb lehet a 2mx1m-es tekercs, vagy a 2mx2m-es, amely még nagyobb mélységet tud. Sok helyen viszont csak a 40 cm-es keresőfej használható nyélre szerelve, mert más nem fér el.
A 32 mm átmérőjű hengeres szonda különleges célokra való, pl. kútba, furatba való leengedésre.

Az 1mx1m-es és annál nagyobb keresőtekercsek PVC csőbe épített kábelek. Ezek a csövek összeszerelhetők megfelelő méretű keretekké, ill. szétszedhetők, így könnyen szállíthatók.
Az ORION egyik különlegessége a csövek összeillesztésének módja. Szemben az elterjedt megoldással, ami a csövek összedugását jelenti, az ORION kereteit hollanderek tartják össze. Ez a sokkal igényesebb megoldás nemcsak nagyobb szilárdságot és merevséget biztosít, hanem elmarad a kopás miatti kilazulás és a kábel is kevésbé sérülhet. A gumigyűrűknek köszönhetően az ORION csatlakozásai vízhatlanok is.

A kereteket állítható hosszúságú hevederek segítségével lehet vinni, amelyekhez tépőzárral rögzített csatok vannak a kereteken. Ezekbe kell dugni a heveddereken lévő csatokat.

1mx1m-es keret

2mx2m-es keret

ORION 40 cm-es keresőfej

Érzékenység
Az Orion érzékenyebb, mint az elterjedt hagyományos megoldású mélykeresők. Az 1mx1m-es keresőtekerccsel, levegőben egy 0,33 literes alumínium üdítősdobozt már 150 cm-ről érzékel, 130 cm-ről határozott jelet ad rá, szemben a hasonló árkategóriába tartozó műszerek szokásos 1m-es, vagy gyengébb tudásával. Ugyanezt a tárgyat a tesztek szerint 1 m mélyen elásva biztonsággal meg is találja közepesen vasas talajban, ha a tekercset 10 cm magasan tartjuk. (A mélykeresők tekercsét a talajtól el kell emelni attól függően, hogy a talaj mennyire szennyezett vasoxiddal, ill. kisebb fémtárgyakkal, a gyakorlatban jellemzően 10 cm-nél magasabban.)
Természetesen a gyakorlatban a talajban kell megtalálni a fémtárgyakat, így a levegőteszttel szemben a terepmunka a mérvadó, amiben az Orion különösen jónak bizonyult.
A 0,33 literes üdítősdoboz a legtöbb mélykereső tesztben szerepel mint teszttárgy, így jó összehasonlítási alap.
Az abszolút maximális hatótávolság, kb. 7m.
A műszer nem érmék keresésére való, de nagyobb tömegben akár kisebb érméket is érzékel. Egy próba során 1mx1m-es tekerccsel 80-90 cm-ről még jelzett nagyobb mennyiségű kis bronzpénzt, ill. nagy ezüstpénzt.


Az Orion állítható szűrővel rendelkezik a kisebb vezetőképességű tárgyak jelének elnyomására. Ilyen általában a jobb készülékeken található meg. A MODE kapcsolóval a műszer négy üzemmódba állítható be, amelyekben más és más az érzékenység aránya kis és nagy vezetőképességű tárgyakra. A kapcsoló nagyobb állásaiban egyre inkább kiemelésre kerül a nagyobb vezetőképességű tárgyaktól származó válaszjel a kisebbek egyre inkább elnyomott válaszjeléhez képest. A vezetőképesség sok mindentől függ, jellemzően a kisebb tárgyaknak kisebb, a nagyobb tárgyaknak nagyobb a vezetőképességük. Jobb a vezetőképessége a nemesebb fémeknek: réznek, ezüstnek, tiszta aranynak, gyengébb a vasnak, ólomnak.
A műszer az olyan kis vezetőképességű tárgyakat, mint pl. az alufólia vagy nem jelzi, vagy gyengén 1-es állásban, 2-esben már egyáltalán nem. Más kis, de nem ennyire kis vezetőképességű tárgyak válaszjelét csökkenteni lehet a fenti üzemmódokkal, a teljes elnyomáshoz bizonyos távolság is kell.

Vizuális kijelzés
A mutató kapcsolóval választhatóan vagy a jelzés erősségét mutatja, mint a legtöbb mélykeresőn, vagy ún. ID kijelzőként működik. Utóbbi azt jelenti, hogy a műszer képes a fémtárgy vezetőképességét megmérni és kijelezni. A mutató kitérése ilyenkor a mért vezetőképességgel arányos.

Az Orion a digitális technikának köszönhetően két szempontból is jobb ebben a szokásosnál:
- Az üzemmód kapcsoló minden állásában működhet ez a bemérés, nem csak egy kitüntetett állásban.
- A mérés a szokásosnál nagyobb távolságból kezdődik.
A méréshez erősebb jel szükséges, mint az érzékeléshez, ezért csak egy küszöbszint felett kezd működni. Pl. az említett üdítősdoboznál kb. 90 cm-ről kezdődik a bemérés, ami a szokásosnál jóval nagyobb távolság. A mérést itt is lámpa jelzi, de nem folyamatosan világít, hanem villog a jel erősségétől függő ütemben. Minél erősebb a jelzés, annál pontosabb a mérés, ez jól érzékelhető a villogás gyorsaságából. A mérést a mikroszámítógép folyamatosan végzi amíg a megfelelő erősségű jel rendelkezésre áll (minden villanás egy mérést jelez), szemben a hagyományos egyszer beálló és mozdulatlan mutatóval, így az esetleges hibák, mérési bizonytalanságok jobban látszanak és könnyebben korrigálhatóak.
A LIFT COIL lámpa akkor kezd világítani, ha a fémről jövő válaszjel túl erős, jelezve hogy a tekercset feljebb kell emelni.
Akkutöltésnél a mutató a töltőárammal arányos kitérésű, a bal oldali lámpa a töltés egyes szakaszainak megfelelően folyamatosan világít, vagy villog.

Audio kijelzés
Az Orion audio kijelzése hasonló a megszokotthoz, vagyis egy alaphang hallatszik a hangszóróban, vagy a fejhallgatóban. A hang magassága fém érzékelésekor nő a fémről érkező válaszjel erősségének függvényében. Az alaphang állítható a kopogástól (tik) a folyamatos hangig.

Automata hangolás
A mélykeresők alapvetően a non-motion műszerek közé tartoznak, így munkapontjuk lassan elvándorol (drift), főleg a bekapcsolás utáni bemelegedés és külső hőmérséklet változásának hatására, ill. a munkapont hirtelen megváltozik, ha a műszer működésén változtatunk. Ezért időnként utánhangolásra van szükség az ilyen műszereknél, ami jó esetben automatikusan történik, tehát nem kell semmit állítgatni, a művelet egy nyomógomb vagy pillanatkapcsoló működtetésével valósul meg.
Szerencsére az Orion stabilabb a szokásosnál, de itt is szükség van erre a hangolásra. Ez kézzel a Retune pillanatkapcsoló működtetésén keresztül történik meg. Az Orionnál csak a drift miatt van rá szükség, a többi esetben a mikroprocesszor beavatkozás nélkül is elvégzi az újrahangolást.

Zavarszűrés
Az elektromos vezetékekből és készülékekből, valamint rádióadókból származó elektromágneses hullámok erősen zavarhatják a fémdetektorok működését, különösen a mélykeresők nagy átmérőjű tekercsei vesznek fel sok zavaró jelet. Ez az interferencia általában a kijelzés periodikus változásában jelentkezik és lakott területen, vagy elektromos hálózat, adótorony közelében igen zavaró lehet.
Az Orion hatékony analóg és digitális zavarszűrő megoldásokat alkalmaz a zavarok csökkentésére amelyek automatikusan működnek, ennek megfelelően eleve kevésbé zavarja az elektromágneses háttérzaj.
Ezeken kívül még a NOISE CANCEL gombbal beállítható zavarelnyomó áramkörrel is rendelkezik. Ez az érzékenységet nem csökkenti, az interferenciát viszont igen hatékonyan, így általában lakott területen is jól használhatjuk a műszert. Ez nagy előnyt jelent az ilyen zavarelnyomóval nem rendelkező mélykeresőkkel szemben, ui. azoknál az érzékenység csökkentése, vagy különleges keresőtekercs alkalmazása szükséges zavart helyeken.

Energiaforrás
Míg a mélykeresőknél elterjedt a nehéz ólomakkumulátorok használata (van, amelyikhez 3 kg-osat kell cipelni), az Orion energiaigényét 12V-os, 10 db. ceruzaelem méretű, korszerű NiMH akkumulátor-cellából ból összeállított telep elégíti ki, amely kis tömegű, de nagy kapacitású.
Az üzemidő legalább 16 óra teljesen feltöltött akkmulátorok esetén.
Akkutöltéshez hálózati tápegység és szivargyújtó-csatlakozó áll rendelkezésre, maga a töltő beépített. A töltési idő max. 5 és fél óra.

Összehasonlítás más mélykeresőkkel
Az Interneten számos bombasztikus reklámszöveg található impulzusüzemű mélykeresőkhöz kapcsolódóan (is), amelyek igyekeznek az adott készüléket a valóságosnál jobbnak feltüntetni, vagy olyan tulajdonságokat sugallnak (pl. aranykiválasztás) amelyekkel a készülék nem rendelkezik. Az Orionhoz csak ellenőrizhető adatok vannak megadva, így érdemes összehasonlítani más, ismertebb műszerekkel valós tudás tekintetében.
Magyarországon a legismertebb a Pulse Star II (pro), ill. Pulse-ar III impulzusüzemű mélykereső, mindkettő jóval drágább készülék, mint az Orion. Felhasználói tapasztalatok szerint még a Lorenz mélykeresőknél (Lorenz 5, Deepmax) is hatékonyabb.

ORION

Pulse Star II Pro

Pulse-ar III

Működés

Mikroprocesszor vezérlés és digitális jelfeldolgozás (DSP)

Analóg

Mikroprocesszor vezérlés

Érzékelési távolság (0,33 l-es dobozra,levegőben)

130 cm*

100 cm

kb. 80-90 cm**

Szűrő üzemmódok

4

4

-

Tárgy bemérés/üzemmód

Mutató/minden üzemmódban

LED/DISC üzemmódban***

Mutató/DISC üzemmódban

Zavarszűrés

Beállítható zavarszűrővel

Érzékenység csökkentésével

Érzékenység csökkentésével

Tápellátás/üzemidő

12V, 2,7Ah NiMH akku/16 óra

12V, 1,2 Ah ólomakku / 10 óra

12V, 2 Ah NiMH akku / 10 óra

*Ezzel az ORION az egyik legérzékenyebb mélykereső a piacon
**Ezt nem volt mód 1mx1m-es kerettel ellenőrizni, de a Pulse Starnál jól érzékelhetően kevésbé érzékeny műszerről van szó.
***A Pulse Star II egy „FERROUS”, ill. „N-FERROUS” lámpával rendelkezik, amelyek valójában a vezetőképességnek (és nem a ferromágnesességnek) megfelelő kijelzést produkálnak azon meggondolás alapján, hogy a kisebb vezetőképességű tárgyak inkább vasból lehetnek. Így csak durva megkülönböztetésre van mód.
Nem csak PI rendszerű mélykeresők léteznek, elterjedt még az ún. radiométer, más néven two-box megoldás is, pl. Gemini, TM-808. Ezekkel összehasonlítva az Orion jóval komolyabb tudású.